trygonometria
Wiktor: Mam sporo takich przykładów a nie wiem jak pozbyć się kwadratów z mianownika , czy tu trzeba
zastosować wzór z jedynką? Proszę o rozwiązanie .
| 8 sin 60 * cos 60 | |
| |
| cos2 60 − sin2 60 | |
27 sty 21:58
Godzio:
Odczytaj wartości z tabelki i tyle, chyba, że ...
| 8sin60 * cos60 | | 4sin120 | |
| = |
| = 4tg120 = |
| cos260 − sin260 | | cos120 | |
= 4tg(180 − 60) = −4tg60 = − 4p{3
27 sty 21:59
Godzio: −4√3 (na końcu)
27 sty 21:59
Wiktor: mógłbyś mi wytłumaczyć jak kwadrat usunąć z mianownika?
27 sty 22:03
Godzio:
Wzór na podwójny kąt, cos2x = cos
2x − sin
2x
Ale nie musisz wcale tego robić, wystarczy podstawić wartości z tabelki.
| | √3 | | 3 | |
np. sin260o = ( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
27 sty 22:04
Wiktor: aha teraz rozumiem , dziękuje
27 sty 22:06