funkcje
Blue: Dla jakich wartości parametru m funkcje : f(x) = 2x2−3x+m−1 oraz g(x) = x2 −2x+m+1 mają
wspólne miejsca zerowe? Wyznacz to miejsce zerowe.
27 sty 21:33
Eve: f(x)=g(x)=0⇔f(x)−g(x)=0
27 sty 21:36
Blue: ale wtedy m się skróci....hm...
27 sty 21:42
Eve:
a próbowałaś z Δ?
bo jakoś ie zauważyłam ,że m się zredukuje
27 sty 21:53
Blue: Mówię o tym równaniu, które podałaś
27 sty 22:03
Eve:
| | 1 | |
obliczyłam Δ i dla f(x) m≤2 |
| , a dla g(x) m≤4 |
| | 6 | |
wtedy obie mają 1 lub 2 pierwiastki
27 sty 22:07
Eve: sorki dla g(x) m ≤0
27 sty 22:08
Blue: ok, no i co dalej

Bo nam tutaj chodzi o wspólne pierwiastki
27 sty 22:13
xxx:
@
Blue
Czy Ty chociaż raz pomogłaś komuś na tym forum?
Dbasz tylko o własny nosek?
27 sty 22:13
Eve: może inaczej,czy wykresy tych funckji nie będą miały jednej osi symetrii, przechodzącej przez
wierzchołki?
kombinuje, bo na razie nie mam pomysłu
27 sty 22:18
Eve:
wzorami Viet'a

oblicz x
1 i x
2, podstaw do g(x) x
1*x
2 i oblicz m
założenie Δ≥0 dla obu funkcji
27 sty 22:31
Eta:
f(x)−g(x)=0 ⇒ x2−x−2=0 ⇒ (x−2)(x+1)=0 to x=2 v x= −1
f(2)=8−6+m−1=0 ⇒ m= −1 i g(2)= 4−4+m+1=0 ⇒ m= −1
f(−1)= 2+3+m−1=0 ⇒ m= −4 i g(−1)=1+2+m+1=0 ⇒ m= −4
ale dla m= −1 f(x)= 2x2−3x−2 ⇒ x=2 v x=−0,5 i g(x)= x2−2x ⇒ x=0 v x=2
mają wspólne miejsce zerowe x=2 dla m= −1
dla m= −4 −−−−−−−−− sprawdź już sama ........
27 sty 22:34
Mila:
Wynik w odpowiedzi?
Mam niewymierny wynik. Nie wiem, czy mam błąd w rachunkach, czy metodzie.
27 sty 22:37
Eta:
Nasza
Blue
wrzuca zadanie, zadaje 100 pytań

i........................ milczy
27 sty 22:51
Mila:
I to zadanie, gdzie trochę czasu trzeba poświęcić. Pozdrawiam Panie
27 sty 22:56
Blue: w odpowiedzi m = −1 i m =−4

Przepraszam, że nie odpowiadałam, ale poszłam już spać
28 sty 13:54
Blue: Dzięki za pomoc Eta
28 sty 13:54