sdfgh
zosia: | | 12x | |
f(x)=− |
| wyznacz dziedzinę funkcji i miejsce zerowe funkcji |
| | x2+9 | |
27 sty 21:25
Eve:
x2+9≠0
f(x)=0⇔x=? oblicz
27 sty 21:35
zosia: 3
27 sty 21:37
zosia: nie, nie wiem
27 sty 21:38
Eve: czy to w ogóle może być =0?
27 sty 21:39
zosia: a co z minusem?
27 sty 21:39
zosia: nie wiem, mozesz mi poprostu to rozwiazac?
27 sty 21:39
Eve: a w czym on przeszkadza, jeśli możesz go wpakować gdzie bądź, do licznika, mianownika, albo
przed ułamek
27 sty 21:40
Eve: nie, nie mogę, bo to za proste jest, żebyś sobie sama nie poradziła
dziezina to pytanie, jakie liczby mogę wstawić za niewiadome
albo\
jakich liczb nie wolno mi podstawić pod niewiadome
zastanów się i odpowiedz
27 sty 21:42
zosia: widzisz jak studia uwsteczniaja...
27 sty 21:42
zosia: no nie mozna podstawic 3 albo −3....
27 sty 21:44
Jędruś: Dziedzina: mianownik ≠ 0 ⇔ x2 + 9 ≠ 0 zawsze spełnione, więc D = R
M. zerowe f(x) = 0 ⇔ 12x = 0 ⇔ x = 0
Czasem każdy może mieć zaćmienia...
27 sty 21:49