pary liczb
pary liczb: Znajdz wszystkie pary liczb calkowitych,ktorych suma jest rowna ich iloczynowi.
Niby latwe , ale jednak sprawia problem. Zadanie zrobilem do momentu w ktorym wychodzi mi , ze
a=b/(b−1) co dalej ?

Pozdrawiam i prosze o pomoc
27 sty 21:19
PW: Jeżeli dokładnie jedna z tych liczb jest zerem, to para (a, b) nie spełnia równania
(1) a + b = ab.
Jeżeli obydwie są zerami − tak.
W wypadku, gdy obydwie są różne od zera, to z (1) wynika
− wyciągnąć wnioski.
27 sty 21:26
pary liczb: Czyli to co ja zrobilem jest bez senu? Czy po prostu inaczej przeksztalcic?
27 sty 21:28
pary liczb: I nie rozumiem z czego wynika to1/b+1/a... ?
27 sty 21:48
PW: Oczywiste, zastanów się − po co najpierw mówiłem o tych zerach?
27 sty 21:51
pary liczb: Aaaaaaaa

okej juz chyba rozumiem. Tylko dlaczego rowne 1?
27 sty 23:20
Eta:
a+b=ab /:ab≠0
| a | | b | | ab | |
| + |
| = |
| ⇒ ........... |
| ab | | ab | | ab | |
wiesz już dlaczego ?
27 sty 23:23
pary liczb: Ok

dziekuje, juz wiem. Tylko pytanie, jak na to wpasc?:( robiac to nie mialem zadnego pomyslu
jak mozna to rozwiazac. Jedynie w pamieci sprawdzialen, ale i tak nie mialem pewnosci czy to
wszystlie liczby

dIeki jeszcze raz
27 sty 23:26