Trygonometria
wuc: Mogłby ktoś rozwiązać krok po kroku? Nie mam najmniejszego pojecia jak to ruszyc.
2sin2x=1+cos6x+cos10x
27 sty 21:02
razor: cos2x = cos
2x − sin
2x = 1−2sin
2x
cos2x+cos6x+cos10x = 0
cos2x+cos10x+cos6x = 0
2cos6xcos4x+cos6x = 0
cos6x(2cos4x+1) = 0
| | 1 | |
cos6x = 0 lub cos 4x = − |
| |
| | 2 | |
27 sty 21:04
wuc: Dzieki wielkie. Mógłbyś jeszcze powiedzieć jak z
cos2x+cos10x
robie
2cos6xcos4x?
27 sty 21:14
razor: ze wzoru na cosα+cosβ
27 sty 21:14
Godzio:
Wzorek
27 sty 21:15
wuc: .. no tak, glupie pytanie. Dzieki za pomoc
27 sty 21:18
wuc: To prosze jeszcze o sprawdzenie
2sin7xcos3x+sin16x=0
sin10x+sin4x+sin16x=0
sin10x+2sin10xcos6x=0
sin10x(1+2cos6x)=0
sin10x=0 lub cos6x=−12
x=0 lub x=−π/18
27 sty 22:06
wuc: I jak? Bardzo zalezy mi na rozwiazaniu dzisiaj.
27 sty 22:43