silnia.
Marcin: Witam. jak rozpisać (n+2)!

bo wiem że (n+1)! = n!(n+1) , ale jak jest +2 to troche schody
sie zaczynają.
27 sty 21:01
ICSP: (n+2)! = (n+1)! * (n+2)
27 sty 21:04
27 sty 21:09
Marcin: ahh coś nie wyszło mi zapisanie tego
27 sty 21:09
ICSP: | | n2 | |
Autor chciał obliczyć granicę ciągu |
| i skorzystał z następującego twierdzenia: |
| | 2n | |
| | an+1 | |
Jeżeli ciąg an jest ciągiem o wyrazach dodatnich oraz lim |
| = A < 1 |
| | an | |
to lim a
n = 0
27 sty 21:14
Marcin: | n2 | |
| w dalszym ciągu nie mam pojęcie skąd to się wzieło, wszystko inne rozumiem, na |
| 2n | |
zajęciach takiego czegoś nie mieliśmy.
27 sty 21:25
ICSP: Oszacował z góry.
27 sty 21:39
Marcin: łoooł to ciężko tak oszacować...
27 sty 21:46
Marcin: hej, a czy jest może inny sposób aby zbadać zbieżność szeregu który znajduje się na powyższym
filmiku ?
27 sty 23:05
ICSP: najłatwiej d'Alembertem.
27 sty 23:24
Marcin: Czy to prawda że najlepiej rozwiązywać szeregi z silniami d'Alembertem ? Z potęgami n−stopnia
cauchy'ego
27 sty 23:30
ICSP: 
Jednak jeżeli masz zarówno silnie jak i potęgę n−stopnia to najlepiej jest użyć d'Alemberta.
27 sty 23:34
Marcin: Właśnie i jak to w końcu jest :
d'Alembert
q<1 zbieżny
q '>' czy może '≥' 1 rozbieżny
to samo w kryterium Cauchy'ego ?
Bo raz natknąłem się że jeśli wyjdzie 1 to nie można stwierdzić zbieżności danym kryterium, a
drugi raz że można .
27 sty 23:43
ICSP: q < 1 − zbieżny
q > 1 − rozbieżny
q = 1 − nic o zbieżności nie możemy powiedzieć, trzeba próbować inaczej.
27 sty 23:52