Prawdopodobieństwo klasyczne
tralala: W klasie 3c zorganizowano zbiórkę pieniężną na dofinansowanie schroniska dla zwierząt. Wyniki
tej zbiórki są przedstawione w tabeli.
Liczba uczniów 12 5 2 11
Kwota darowizny 5 zł 10 zł 15 zł 20 zł
Z tej klasy wybrano w sposób losowy dwie osoby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co
najmniej jedna z tych osób podarowała na ten cel kwotę wyższą od średniej kwoty przypadającej
na jednego ucznia w klasie.
Proszę bardzo o pomoc, siedzę nad tym zadaniem i nie umiem go zrobić..
27 sty 20:54
Godzio:
A średnią policzyłeś(aś)?
27 sty 20:58
tralala: tak, wyszło mi 12 zl na jednego ucznia
27 sty 20:58
Godzio:
=
=
n − liczba osób, która dała darowiznę wyższą od średniej. Jak czegoś nie rozumiesz to pisz.
27 sty 21:00
Godzio:
No to n = ...
27 sty 21:00
tralala: n = 13, prawda?
27 sty 21:07
tralala: no właśnie

, wszystko rozumiem, dzięki !
27 sty 21:07
Godzio: Prawda
27 sty 21:08