Trochę nie wiem jak się za to zabrać prosze o pomoc.
Jakub: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań układu równości.
⎧y<2−|x−2|
⎩y>|x|−2
27 sty 20:50
pigor: ..., rysujesz sobie
wykres funkcję y= −|x−2|+2 i punkty y
< −|x−2|+2 , czyli
poniżej
zakreskujesz; dalej w tym samym układzie xOy rysujesz wykres funkcji
y= |x|−2, a ponieważ y
>|x|−2, to
powyżej tego wykresu kreskujesz
obszar punktów ; w wyniku tego
wyjdzie ci część wspólna zakreskowanych obszarów, która będzie
szukanym zbiorem punktów (x,y) (obszar) , czyli rozwiązania danego
układu nierówności ...
27 sty 21:11
Jakub: fajnie wyjaśnione. Zrobiła mi mętlik ta wartość bezwzględna ponieważ myslałem, że będą jakieś
przypadki
27 sty 21:23
Jakub: a jak narysować ten wykres on będzie przesunięty o 2 w lewo ? chodzi o ten pierwszy
27 sty 21:26
Jakub: bo chyba powinienem przesunąć o 2 w prawo i 2 do góry tylko co z tym minusem przed wartością
bezwzględną ?
27 sty 21:28
pigor: ..., ten minus przed modułem każe ci odbić symetrycznie
względem osi OX a więc kolejno rysujesz np. tak :
y= |x| i wprawo o 2, czyli → y=|x−2| i teraz to wszystko co nad osi Ox
odbijasz symetrycznie względem niej i masz wykres y= −|x−2|, dalej do
góry o 2 i koniec masz wykres y= −|x−2|+2 ...
27 sty 21:37
Jakub: biorę się za robotę jak coś nie wyjdzie dam znać

dzięki za pomoc
27 sty 21:38
27 sty 21:40
Jakub: wyszło ładnie pięknie dzięki
27 sty 21:43