Określ wartości parametru w równaniu kwadratowym dla 2 pierwiastków.
Marek: Mam takie zadania: dal jakich wartości parametru m dane równanie ma dwa pierwiastki
rzeczywiste.
a) (1−m)x2 − (2m−5)x + 4 − m = 0
b) (m−2)x2 − (3m−2)x +2m +1 = 0
Robię zadanie a)
współczynniki liczbowe:
a=1m
b=−(2m−5)
c=(4−m)
Założenia:
a≠0 ⇒ 1−m ≠0 ⇒ m≠1
Δ większa od 0
według moich obliczeń
Δ=[−(2m−5)]2 − 4(1−m)(4−m)=4m2−20m+25 − 4(1−m)(4−m)=4m2−20m+25−4(4−m−4m+m2)=
4m2−20m+25−16+4m+16m−4m2=9
√Δ=3
Według mnie powinienem teraz wyliczyć dwa pierwiastki ale nie jestem pewien czy w ogóle dobrze
to rozwiązuję. Ktoś doradzi?
27 sty 20:38
Marek: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
27 sty 21:06
Godzio: Δ ≥ 0 bo bo nie pisze, że mają być różne od 0
Delta jest zawsze nieujemna więc m ∊ R \ {1} i tyle
27 sty 21:10
PW: Nie sprawdzałem rachunków, ale jeśli nie ma błędu, to:
− chciałeś, żeby Δ > 0 i masz, Δ=9 − na tym koniec.
27 sty 21:13
Marek: Przepraszam ale matematyki uczyłem się wieki temu.
Z tego co odświeżyłem, to Δ musi być większa od zera aby istniały 2 pierwiastki.
Rozumiem, że niepotrzebni liczę tu deltę − ale czy dobrze ja wyliczyłem?
27 sty 21:17
Marek: Powiem inaczej: mam 4 zadania do rozwiązania, dla Was to pewnie pestka, a ja zacząłem już
kilkugodzinne odświeżanie wiadomości sprzed 30 lat.
Jeśli znajdzie się ktoś życzliwy zrobi dobry uczynek i koleżanka córki zaliczy półrocze będąc
'nogą' z maty. Ja wymiękam, za mało mam czasu aby to ogarnąć na jutro.
27 sty 21:20
Marek: Dla jakich wartości parametru m dane równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste.
a) (1−m)x2 − (2m−5)x + 4 − m = 0 b) (m−2)x2 − (3m−2)x +2m +1 = 0
b) (m−2)x2 − (3m−2)x +2m +1 = 0
Dla jakich wartości parametru nierówność jest spełniona dla każdego x∊R
a) x2−kx + k + 3 jest większe od 0
b) x2+ (k−1)x + k jest większe od 0
27 sty 21:29
PW: Δ liczyłeś zasadnie − aby istniały dwa pierwiastki musi być dodatnia. Skoro obliczyłeś, że jest
dodatnia (bo równa 9), to koniec zadania − dla m = 1 nie ma dwóch pierwiastków, dla
pozostałych m − są dwa.
Kolega Godzio nawet podał odpowiedź.
27 sty 21:32
Marek: miało być:
b) (m−2)x2 − (3m−2)x +2m +1 = 0
27 sty 21:35
Marek: Wiem, że jesteście zajęci − rozumiem wypowiedź Godzia ale swoich obliczeń, w a więc i wartości
Δ, nie jestem pewien.
Poza tym mam w sumie na głowie 4 zadania, głupio mi że sobie z nimi nie radzę, a dziewczyny
szkoda.
27 sty 21:37