matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka e^x
Borysek:
Problem z całką
Co zrobić w takim przypadku całki?
e
2x
∫
dx
e
x
+1
27 sty 20:28
Dawid:
t=e
x
+1
27 sty 20:37
Borysek:
e
2x
dt
a dalej ? Bo podstaaiwjąc t = e
x
+1 otrzymuje ∫
*
i e
2x
chyba nie
t
e
x
skraca się z e
x
27 sty 20:40
Godzio:
e
x
= t
t
t + 1 − 1
∫
dt = ∫
dt = ...
t + 1
t + 1
27 sty 20:41
Dawid:
t=e
x
dt
=dx
t
t
2
dt
∫
=...
t(t+1)
poradzisz sobie chyba
27 sty 20:44