trójkąt proste
Artix1500: boki trójkąta abc zawierają się w prostych k: x+2 =0, l: 2x − 7y − 10 = 0, m: 3x + 5y − 15 = 0.
oblicz wszystkie wysokości trójkąta.
27 sty 20:28
pigor: ..., kiedyś coś takiego tu robiłem ... poszukaj :
27 sty 20:49
Eta:
1/ wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta rozwiązując układy równań:
| | ⎧ | x+2=0 | |
| | ⎩ | 2x−7y−10=0 | ⇒ A(...., ....)
|
| | ⎧ | x+2=0 | |
| | ⎩ | 3x+5y−15=0 | ⇒ B(...., ....)
|
| | ⎧ | 2x−7y−10=0 | |
| | ⎩ | 3x+5y−15=0 | ⇒ C(....,...)
|
2/ |h
1|= odległość punktu A od prostej 3x+5y−15=0
|h
2| = ..... podobnie
|h
3| =.... podobnie
powodzenia
27 sty 20:56