Zadanie z równoległobokiem.
glik: Równoległobok EFGH o obwodzie 16 jest obrazem równoległoboku ABCD w podobieństwie o skali 1/3.
Oblicz długości boków równoległoboku EFGH, wiedząc, że stosunek wysokości równoległoboku ABCD
wynosi 2/3.
27 sty 20:26
Eta:

dla równoległoboku EFGH :
| | 1 | |
2a+2b=16 ⇒ a+b=8 , skala podobieństwa k= |
| |
| | 3 | |
to w równoległoboku ABCD : x+y=8*3 ⇒ x+y=24
| | hx | | 2 | | y | | 2 | | 2 | |
i |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ y= |
| x |
| | hy | | 3 | | x | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 72 | | 48 | |
to: x+y=24 ⇒ x+ |
| x=24 ⇒ x= |
| i y= |
| |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 72 | | 24 | |
zatem a= k*x= |
| * |
| = |
| i b=k*y= ........... |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
27 sty 21:37