matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Monika:
x
2y
Przez punkt A(2,−1) poprowadź prostą prostopadłą do prostej
−
= 1
2
3
27 sty 20:25
pigor:
..., dana prosta
1
2
x −
2
3
y = 1 /*6 ⇔
3x−4y= 6
, więc
[3,−4]
− wektor kierunkowy szukanej prostej przez punkt
A=(2,−1)
, to y+1= −
4
3
(x−2) /*3 ⇔ 3y+3= −4x+8 ⇔
4x +3y= 5
− szukana prosta .
27 sty 20:42