granice
pomocyyy: oblicz granicę jednostronną.
f(x)=x/1−x
lim x→1+ f(x)
27 sty 20:19
john2: | | 1 | | 1 | |
[ |
| ] = [ |
| ] = minus niesko.... |
| | 1 − 1 | | 0− | |
27 sty 20:26
pomocyyy: prosze o pomoc
27 sty 20:27
pomocyyy: a dla czego 0−

skoro x dąży do 1+
27 sty 20:28
john2: x dąży do 1+
to znaczy
x dąży do jedynki z prawej strony
można sobie taki ciąg argumentów wyobrazić tak: 5, 3, 2, 1,5, 1,1, 1,01, ....
zawsze jest to coś większego od jedynki
w mianowniku masz 1 odjąć coś większego od jedynki
1 odjąć coś większego od 1 to coś mniejszego od 0
27 sty 20:31
pomocyyy: ok, zrozumiałam teraz. dziękuję bardzo
27 sty 20:32