Zadanie
Monika: Dane są trzy wierzchołki trójkąta: A(3,−1,2) B(2,1,−1) i C(2,1,5). Sprawdź czy trójkąt jest
prostokątny.
27 sty 20:16
Mila:
Albo twierdzenie odwrotne do tw. Pitagorasa, albo iloczyny skalarne wektorow.
27 sty 20:19
Monika: A możesz zrobić wg iloczynu skalarnego?
27 sty 20:21
Mila:
1)
AB→=[−1,2,−3]
AC→=[−1,2,3]
AB→oAC→=1+2*2+(−3)*3=5−9≠0 te wektory nie są prostopadłe
BC→=[0,0,6]
AB→oBC→=−1*0+2*0+6*(−3)≠0 te wektory nie są prostopadłe
AC→oBC→=−1*0+2*0+3*6≠0 te wektory nie są prostopadłe
ΔABC nie jest trójkatem prostokątnym
II sposób
|AB|=√1+4+9=√14
|AC|=√1+4+9=√14
|BC|=√0+0+62=6
√142+√142=28
62=36
28≠36
ΔABC nie jest trójkatem prostokątnym
27 sty 20:35
Gray: Jak zwykle bezkonkurencyjna
27 sty 20:37