UKŁAD RÓWNAŃ
onka: Rozwiąż układ równań i sprawdż
3x−4y=−7
4x−3y=0
23 lis 11:20
krzysiek: 3x=4y−7/:3
x=43y−73
4(43y−73)−3y=0
163y−283−3y=0
73y=283/*37
y=4
3x−4(4)=−7
3x=9
x=3
3(3)−4(4)=−7
9−16=−7
−7=−7 L=P
4(3)−3(4)=0
12−12=0
0=0 L=P
Koniec jak coś nie zrozumiałe to pisz
2 gru 14:30
Bogdan:
Proponuję w takich przypadkach stosować metodę wyznacznikową.
| 3 −4 |
W = | | = −9 + 16 = 7
| 4 −3 |
| −7 −4 |
W
x = | | = 21 + 0 = 21
| 0 −3 |
| 3 −7 |
w
y = | | = 0 + 28 = 28
| 4 0 |
| | 21 | | 28 | |
x = |
| = 3, y = |
| = 4 |
| | 7 | | 7 | |
2 gru 14:43