zadanie optymalizacyjne
Grzesiek: Sklep kupuje aparaty fotograficzne płacąc producentowi 120 zł za sztukę, następnie sprzedaje
miesięcznie 40 sztuk po 180 zł/szt. Sprzedawca oszacował, że każda obniżka ceny aparatu o
złotówkę zwiększy liczbę sprzedanych aparatów o jedną sztukę.
Jaką powinien ustalić cenę, aby jego miesięczny zysk był największy.
27 sty 19:29
pigor: ..., co ....

powiesz, jeśli będzie 70 zł
27 sty 19:44
Grzesiek: Chyba 170 zł. 70 zł to mniej, niż sklep płaci producentowi.
27 sty 20:03
pigor: ... , no tak:...

w gorącej wodzie kąpany ; zaraz ochłonę
27 sty 20:08
pigor: .... , niestety, ale po 110 zł , cóż przepłacił producentowi ...
27 sty 20:13
Eta:
x−− kwota obniżki ceny na jednej sztuce
dotychczasowy zysk na jednej sztuce : 180−120=
60zł
f(x) −−− funkcja zysku
f(x)= ( 60−x)(40+1*x) = −x
2+20x+2400
zatem powinien sprzedawać jeden aparat po 180−10=
170 zł
27 sty 20:18
pigor: ..., cóż, no to ja jednak nie mam pojęcia co to ...

zysk
27 sty 20:23
pigor: ... bo odczytałem z treści zadania , że miesięczny
zysk po zmianie to wartość funkcji f(x)= (180−x)(40+x) −120*40
27 sty 20:29
Eta:
27 sty 20:32
Grzesiek: Dzięki Eta!
27 sty 21:53