procenty
angela018: Cena towaru została podwyższona o 30% a po pewnym czasie nową wyższą cenę ponownie podwyższono
tym razem o 10% . w rezultacie obu podwyżek wyjściowa cena towaru wynosi...?
Jakim cudem 43% ?
27 sty 19:23
Tadeusz:
1,3*1.1
27 sty 19:25
Tadeusz:
tyle, że chyba nie rozumiesz pojęcia cena wyjściowa
27 sty 19:26
angela018: no nieeeee
27 sty 19:28
pigor: .., ano takim : niech c − cena wyjściowa ( przed zmianami),
to c → 130%c → 110%*130%c= 11*13%c= 143%c= c+
43%c . ...
27 sty 19:32
Tadeusz:
... to napisz treść zadania dokładnie z książki a nie swoimi słowami
27 sty 19:33
angela018: Tadeusz to zadanie z matury słowo w słowo przepisane
27 sty 19:35
Tadeusz:
... jak zwykle radosna twórczość autorów −
27 sty 19:37
pigor: ..., zgadza się tak to jest moje i tylko moje ...

"dziecko",
szkoda ze nikt go ...

nie lubi, bo rozwala każde zadanie z procentami,
a że komuś się "ono" nie podoba

, to już jego biznes
27 sty 20:03
pigor: .... cytuję zdanie z postu autora ;
.... "w rezultacie obu podwyżek wyjściowa cena towaru wynosi...? ""
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
moim zdaniem to zdanie powinno wyglądać (a może i ...

wygląda) np. tak :
w rezultacie obu podwyżek, podwyżka ceny wyjściowej towaru wynosi...?
28 sty 01:32
Gustlik: Można tak: przyjąć cenę wyjściową 100c i proporcją:
100c − 100%
x − 130%
130c − 100%
x − 110 %
100c − 100%
143c − x%
| | 100%*143c | |
x= |
| =143%, 143%−100%=43% |
| | 100c | |
Cena wzrosła o 43%
28 sty 01:51