matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
qwerty
hennio:
x
2
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=
w punkcie P(x
0
, −9).
x+2
Ile pktów wspólnych z wykresem fcji f ma ta styczna?
x
2
−9 =
x+2
−9x −18= x
2
x
2
+ 9x +18=0
√
Δ
=3 x
1
= −6 x
2
= 3 co dalej?
27 sty 18:54