odl punktu od prostej
kleocat: Napisz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych takiej, że odległość
punktu P(−5,3) od tej prostej jest równa 5.
Nie wiem jak sie za to zabrac, wiem ze jest wzór ale jakos mi tu nie pomaga
27 sty 18:51
Dawid: Za pewno trzeba wykorzystać wzór na odległość punktu od prostej
27 sty 18:53
kleocat: wiem ale nic mi to nie daje
Wychodzi tylko
27 sty 18:57
Tadeusz:

chyba już to kiedyś robiłem−
27 sty 19:06
Mila:
Prosta przechodząca przez początek układu wsp. ma równanie :
y=ax równanie kierunkowe prostej
ax−y=0 postać ogólna
|5a+3|=5*
√a2+1 /
2
Dokończysz?
27 sty 19:08
Tadeusz:
(x+5)2+(y−3)2=25 i prosta y=ax
x2+10x+25+a2x2−6ax+9=25
(1+a2)x2+(10−6a)x+9=0
Δ=0
itd
Oczywiście wyjdą dwie proste ....drugą będzie oś 0y
27 sty 19:13
kleocat: nie rozumie skad to wsyzstko sie wzielo
27 sty 19:13
Tadeusz:
Mila liczy wedle wzoru który sam/a napisałeś/aś w poście z 18:57
Tyle, że inaczej zapisuje równanie ogólne prostej . Z Twojej postaci liczyć się nie da−
27 sty 19:32
Mila:
Czego nie rozumiesz?
27 sty 20:08