zadanie
Blue: Rozwiąż nierówność
√x−5≥ 11−x.
Mi wyszło <9,14>, ale coś jest źle...
27 sty 18:29
ICSP: Sposób ?
27 sty 18:36
Blue: podniosłam do kwadratu i z lewej wtedy miałam wartość bezwzględną? Nie wiem czy tak mogę...
27 sty 18:53
Dawid: √x−5=|x−5| ?
27 sty 18:54
ICSP: Po pierwsze :
√a2 = |a| , ale już (√a)2 = a dla dodatniego a
Po drugie :
Podnoszenie nierówności stronami do kwadratu dozwolone jest tylko gdy
obie strony mają ten sam znak. Prosty przykład:
1 > −2
ale gdy podniosę nierówność stronami do kwadratu to dostaje :
1 > 4
co już prawdą nie jest.
27 sty 18:56
Blue: ok, czyli co proponujesz
27 sty 19:04
ICSP: Zaproponuje podstawienie t = √x − 5 (x ≥ 5)
27 sty 19:06
Blue: czyli wyjdzie t∊(−∞,−3>U<2,∞) i potem liczę x−5 = 2
2 −> x= 9, czyli x∊<9, ∞)?
27 sty 19:21
Mila:
1) D:
x−5≥0⇔x≥5
=============
2) 11−x≥0⇔11≥x
lewa jest nieujemna dla x∊<5,11>
jeżeli x>11 to lewa jest ujemna i nierówność jest prawdziwa dla każdego x∊D.⇔
x>11
lub
3) x∊<5,11>
√x−5≥11−x /
2
x−5≥121−22x+x
2
x
2−23x+126≤0
Δ=529−504=25
x=9 lub x=14⇔
x∊<9,11>
razem:<9,11>∪(11,
∞)
x∊<9,
∞)
27 sty 19:22
Blue: Mila tam w tej trzeciej linijce od końca chyba chciałaś zapisać <9,14>?

Dzięki za rozwiązanie
27 sty 19:42
Mila:
Tak, ale ze względu na rozpatrywany przedział <5,11> już ograniczyłam.
27 sty 19:52
Blue: ok

no tak , sorki
27 sty 20:03
Mila:
W porządku mogłaś zapisać, jak piszesz, a potem suma warunków.
27 sty 20:09
Mila:
W porządku, mogłaś zapisać, jak piszesz, a potem suma warunków.
27 sty 20:09