równanie różniczkowe
Gerwazy: y''+4y=2sin(t)
Jak to rozwiązać?
27 sty 18:06
Gray: Najpierw równanie jednorodne: y"+4y=0.
27 sty 18:29
Gerwazy:
C1(t) = ∫cos(2t)sin(t)dt
C2(t) = −∫sin(2t)sin(t)dt
Da się to szybko rozwiązać, to jest zadanie z kolokwium na którym było bardzo mało czasu, więc
podejrzewam że te 2 całki da się błyskawicznie policzyć :x
27 sty 18:53
Gerwazy: Nikt?
27 sty 20:33
Gray: ∫cos2t sint dt = ∫(2cos
2t −1) sint dt = | u = cost, −du = sintdt | = −∫2u
2−1du =
| | 2 | | 2 | |
− |
| u3+u+c=− |
| cos3t+cost+c |
| | 3 | | 3 | |
Druga podobnie.
27 sty 20:42
Gerwazy: wolfram zwraca inny wynik : /
27 sty 22:02
Gerwazy: pomoże ktoś?
28 sty 11:34
J:
Gray .. podał prawidłowe rozwiązanie ...policz pochodną, to zobaczysz...
28 sty 12:02
Gerwazy: a da się to równanie rozwiązać sprowadzając je do równania I rzędu?
28 sty 12:27
Gerwazy: UP
28 sty 15:15