wartość bezwzględna, równanie kwadratowe
czołgista: |x
2 +2x| = x
Mam niemały problem, proszę o pomoc
27 sty 17:49
Eve:
x2+2x=x i x2+2x=−x
27 sty 17:55
ICSP: lub
27 sty 17:56
Eve: lub
27 sty 17:56
ax:
i .... czy lub?−
27 sty 17:56
ICSP: albo prościej :
dla x = 0 równość faktycznie zachodzi
dla x < 0 mamy, że L > 0 oraz P < 0 − równość nie zajdzie
dla x > 0 mamy x2 + 2x > 0 więc |x2 + 2x| = x2 + 2x stąd :
x2 + 2x = x
równanie sprzeczne.
27 sty 17:57
ICSP: Oczywiście sprzeczne dla x > 0
27 sty 17:57
Eve: lub
27 sty 17:57