analiza matematyczna w geometrii analitycznej
orzech: | | 1 | |
wykaż że styczna do paraboli o równaniu y= |
| x2 −3x −2 poprowadzona w punkcie P o |
| | 2 | |
odciętej 2, ogranicza wraz z osiami układu współrzędnych trójkąt o polu równym 8.
z polecenia wynika, że punkt P = (2, y), a styczna ma równanie: y=2a+b, ale co więcej?
myślałem o czymś takim:
f'(x)=x−3
f(x
0)=−6 => P= (2,−6) => −6=2a+b
a=f'(x
0) = −1 => −6=−2+b => b=−4 ⇒ styczna: y=2a−4
czy robię to dobrze? co dalej? nie mam już pomysłu, utknąłem na dobre.
27 sty 17:06
ICSP: źle wyznaczona styczna.
27 sty 17:08
orzech: do którego momentu jest dobrze?
y=2a+b, czyli f'(x0)=2, dobrze myślę?
nie mam pomysłu, proszę o wskazówkę.
27 sty 17:13
orzech: i teraz: 2=x
0−3 ⇒ x
0=−1; f(x
0)=1,5
27 sty 17:15
orzech: y=2x+b
y=2x−{5}{2}
teraz dobrze?
27 sty 17:23
27 sty 17:23
ICSP: Wzór na styczną do wykresu funkcji f w punkcie x0
y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
27 sty 17:24
orzech: w takim razie:
a: f'(f0)=−1
b: f(x0)−f'(x0)*x0=−6−(−1)*2=−6+2=4
y=−x+4
teraz się zgadza?
27 sty 17:30
orzech: oczywiście nie +4 tylko −4;
y=−x−4
27 sty 17:31
ICSP: f'(x) = x − 3
f'(2) = 2 − 3 = −1
| | 1 | |
f(2) = |
| * 22 − 6 −2 = 2 − 6 − 2 = − 6 |
| | 2 | |
y = −(x − 2) − 6 = −x + 2 − 6 = −x − 4
27 sty 17:34
ICSP: 
działaj dalej
27 sty 17:34
orzech: nie wiem czy dobrze myślę − styczną mam przyrównać do f(x), wyznaczyć x, następnie podstawić do
jednego z tych równań i wyznaczyć y − będzie to punkt przecięcia? co dalej?
27 sty 17:43
ICSP:

Czego potrzebujesz aby wyliczyć pole trójkąta ABC ?
27 sty 17:46
orzech: wyznaczyłem tenże punkt przecięcia czyli (−2,−2), choć nie wiem, czy był potrzebny;
wyznaczam punkty: A(−4,0), B(0,0), C(0,−4);
| | 1 | | 1 | |
i teraz: Ptr.= |
| |(xB−xA)(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)|= |
| =|4*(−4)−0|=8 |
| | 2 | | 2 | |
czyli udowodnione, zgadza się? dzięki za nadzorowanie, ICSP
27 sty 17:52