odwzorowania
xxx: wyznacz (f◯g)−1 gdy f(x)=sinx g(x)=5x2+7
27 sty 15:53
xxx:
27 sty 16:40
zombi: (fog)−1 = g−1of−1
27 sty 16:52
xxx: czyli
f
−1 = 1/sinx
i fg
−1 = 1/5x
2+7
27 sty 17:03
xxx: *g−1 w drugim
27 sty 17:03
xxx: mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak takie zadania robić? nawet na necie nie mogę
znaleźć takich przykładów
27 sty 17:17
xxx: .
27 sty 17:35
Gray: Jeżeli to wielkie koło oznacza złożenie funkcji, a −1 oznacza funkcję odwrotną to w tym
przypadku zadanie kończy się na jego treści. Bezsensownej treści, bo funkcje te nie posiadają
funkcji odwrotnych.
27 sty 17:54
xxx: @Gray to jest z działu o odwzorowaniach i złożeniach... dlaczego te funkcje nie posiadają
odwrotnych? jakie posiadają a jakie nie?
27 sty 17:57
xxx: rozumiem, że do sinx za "x" podstawiamy tą drugą funkcję.. a z racji, że sinus nie przyjmuje
wartości >1 czyli w tym wypadku 5x2 + 7 to dlatego zadanie kończy się na treści?
27 sty 17:58
xxx: a co gdy da się rozwiązać, np. f(x)=5a i g(x)=√b ? jakie są kroki wykonywania takiego
zadania?
27 sty 17:59
Gray: Żeby funkcja posiadała odwrotną musi być różnowartościowa. Ani f, ani g nie jest.
Np. dla f(x)=5x i g(x)=
√x, dla x≥0 mamy:
(fog)(x) = f(g(x)) = f(
√x) = 5
√x.
Aby wyznaczyć (fog)
−1, należy równanie: f(g(y))=x rozwiązać, ze względu na y. W Twoim
przypadku:
| | 1 | |
5√y = x ⇔ 25y=x2 ⇔ y= |
| x2 − to jest funkcja odwrotna do fog. |
| | 25 | |
27 sty 18:07
plum: @Gray nawet nie wiem jak Ci dziękować...
27 sty 18:10
Gray: Ups, double nick
27 sty 18:14