relacja
relacja: relacja równoważnościowa na przykładzie dowolnych kwadratów (chodzi o figury)
27 sty 15:52
relacja: czy przykład taki:
kwadrat o boku długości x, kwadr o dług y i kwadr o dług z
zwrotna bo x≥x
symetryczna bo x≥y to y≥x
przechodnia x≥y y≥z to x≥z
mógłby być
27 sty 16:25
relacja: .
27 sty 18:27
PW: A co masz na myśli pisząc
symetryczna, bo x≥y to y≥x.
27 sty 19:54
relacja: jeśli x=y to y=x
27 sty 21:33
PW: No to zdefiniuj tę relację, którą się chcesz zajmować, bo najpierw ją oznaczyłeś symbolem "≥",
który ma jedyne znaczenie, a jak co do czego, to mówisz, że idzie o równość.
Wymyśl jakąś relację i opisz ją słowami − ale nie taką prymitywną jak "równość boków", bo ta
nie ma żadnej "wartości poznawczej", niczego nowego nie uczy.
27 sty 21:55
relacja: a jaka relacja będzie miała "wartość poznawczą" w takim razie?
27 sty 22:02
PW: Taka, która utożsami kwadraty niekoniecznie jednakowe (relacje typu "maja jednakowej długości
przekątne", "mają jednakowe pola" są oczywiście relacjami równoważnościowymi, ale w gruncie
rzeczy sprowadzają się do relacji równości liczb, więc są mało ciekawe).
Wymyśl relację równoważnościową, ale taką, do której należą także pary różnych kwadratów
(takich, które nie są przystające).
27 sty 22:16
relacja: czy długość boków: x − kwadratu y− rombu z−równoległoboku wchodzi w grę?
27 sty 22:19
relacja: generalnie szukanie takiej relacji polega na wybraniu przykładowo 3 elementów z jakiegoś
większego zbioru?
gdyby były trójkąty, to wtedy wybieram ich różne rodzaje, a nie różne np długości boków.. czyli
prostokątny, ostrokątny i równoboczny i na nich szukam jakiegoś podobieństwa które mogę
przedstawić jako relację?
27 sty 22:25
PW: No nie, w poleceniu mówią o zbiorze kwadratów.
Przypomnij sobie np. jednokładność − tu już jest o czym mówić. Para kwadratów (p, q) należy do
relacji J, gdy q jest obrazem p w pewnej jednokładności o środku S.
Omów dokładnie dlaczego to jest relacja równoważności, będziesz miał niebanalny przykład.
27 sty 22:31
relacja: wiem, że o kwadratach, ale podaję inny przykład, aby ogólnikowo zrozumieć na czym polega
znalezienie takiej relacji
27 sty 22:33
relacja: tylko nadal nie wiem czy idę w dobrą stronę z moim rozumowaniem
27 sty 22:35