Funkcja wymierna
trq: | | 2x+4 | |
Pierwsze: Określ dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| dla m=2 |
| | mx+2 | |
| | 2x+4 | |
f(x) = |
| , D: x =/= −1 |
| | 2x+2 | |
A jak zabrać się za szkicowanie? Nie potrafię doprowadzić wzoru do postaci kanonicznej.
Drugie zadanie: Określ wartości parametru m, dla których funkcja jest homograficzna oraz te,
dla których jest liniowa:
27 sty 15:09
ax:
i to jest ból −
27 sty 15:11
Kacper:
| | x+2 | | x+1+1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| =1+ |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
27 sty 15:12
Marcin: | 2x+4 | | 2x+2+2 | | 2x+2 | | 2 | | 2 | |
| ⇒ |
| ⇒ |
| + |
| ⇒ 1+ |
| |
| 2x+2 | | 2x+2 | | 2x+2 | | 2x+2 | | 2x+2 | |
27 sty 15:12
J:
| | 2x + 2 + 2 | | 4 | | 2 | |
f(x) = |
| = 1 + |
| = 1 + |
| .. i już widzisz.. |
| | 2x+2 | | 2x +2 | | x+1 | |
27 sty 15:12
ax:
| | 2x+4 | | 2x+2+2 | | 2 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| =1+ |
| =1+ |
| |
| | 2x+2 | | 2x+2 | | 2x+2 | | x+1 | |
27 sty 15:13
Frost:
| | x+2 | | x+1+1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| +1 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 1 | |
y= |
| Translacja o wektor [−1,1] |
| | x | |
27 sty 15:14
Marcin: Kto pierwszy, ten lepszy
27 sty 15:14
ax:
albo skrócić wcześniej
27 sty 15:14
trq: Okej, po prostu z jakiegoś powodu wciskałem jeszcze 2 przed nawias w liczniku. Mea culpa. Jak
natomiast zabrać się za 2 zadanie?
27 sty 15:15
J:
2) −m − (−6) ≠ 0 ... homograficzna
−m − (−6) = 0 ... liniowa
27 sty 15:18
trq: dziękuję bardzo wszystkim

!
27 sty 15:40