optymalizacyjne
Kels: Bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak ułożyć zależności w tym zadaniu. W stożek wpisujemy kulę o
promieniu R. Znajdź minimalną objętość stożka.
27 sty 14:26
J:
zrób rysunek....wyznacz objętość stożka, zależną od kąta α ( pochylenia tworzącej do podstawy
)
i znajdź minimum tej funkcji
27 sty 14:33
J:
| | 1 | | 2 | |
jeszcze wskazówka ...środek kuli dzieli wysokość stożka w stosunku |
| : |
| |
| | 3 | | 3 | |
27 sty 14:35
Kels: Czyli R=1/3H?
27 sty 15:19
J:
Tak
27 sty 15:32
Kels: V(r)=1/3*π*r2*3R=π*r2*R ?
27 sty 16:56
Kels: −−> V'(r)=2πRr ?
27 sty 17:01