w jakim punkcie x?
natalka: W jakim punkcie x∊(0,2) paroboli y=−x2+4 należy poprawdzić styczną, aby trójkąt ograniczony tą
styczną i dodatnimi półosiami osi wspołrzędnych miał najmniejsze pole?
Bardzo bym prosila, zeby ktos narysowal mi rysunek poglądowy i wyznaczył wzór na pole z resztą
sobie poradzę
27 sty 14:09
Frost:
27 sty 14:14
Kacper:

Przykładowy trójkąt
27 sty 14:15
natalka: dziękuję bardzo za pomoc
27 sty 14:17
Frost: Ja kombinowałbym tak:
Obliczył wzór stycznej z pochodnej przy założeniu x∊(0,2)
Potem obliczył punkty przecięcia stycznej z osiami OX I OY, wyznaczył przyprostokątne trójkąta
Stąd miałbym wzór na pole trójkąta i potem znowu z pochodnej najmniejsze pole trójkąta ale nie
wiem czy to dobry sposób, zaraz spróbuje zrobić.
27 sty 14:17
natalka: a wyznaczyc rownanie stycznej?
27 sty 14:18
natalka: a jak*
27 sty 14:18
Kacper:
Frost pomysł ok.
27 sty 14:20
Frost: y−f(xo)=f'(xo)(x−xo)
tylko właśnie tutaj mamy przedział a nie konkretny punkt albo chociaż konkretny xo dlatego się
zastanawiam czy da radę moim sposobem.
27 sty 14:21
Frost: Już się biorę za zadanko bo akurat się nudze
27 sty 14:21
natalka: okej dziękuję bo mam z nim problem
27 sty 14:23
Frost: Wyszedł mi punkt:
Masz do tego zadania odpowiedzi?
27 sty 14:41
27 sty 14:50
Frost: Maturka rozszerzona? Takie zadanie mogliby nam dać w tym roku

Tutaj wszystko masz wyjaśnione.
wzór stycznej masz. f(x
o) możesz policzyć podstawiając do wzoru y=−x
2+4
pochodną obliczasz
f'(x)=−2x
f'(x
o)=−2x
o
przekształcasz wzór prostej do równania y=ax+b
potem obliczasz punkty przecięcia z osiami OX i OY.
będziesz miała długości boków
obliczasz pochodną pola
miejsce zerowe pochodnej
potem wykazujesz, że jest tam minimum funkcji
i po zadaniu
27 sty 14:56
natalka: tak teraz są te zadania optymalizacyjne i niby spoko ale zawsze mam problem z wyznaczeniem
funkcji a jak to źle się zrobi to wszystko jest źle
27 sty 15:03
Frost: Optymalizacyjne są proste, przynajmniej dla mnie
27 sty 15:09
Kacper:
Zawsze można znaleźć takie, które będzie trudne
27 sty 15:12
Frost: Z pochodnej na maturze nie będzie dla mnie trudnego

Gorzej z olimpiadą AGH w niedziele
27 sty 15:16
natalka: ja mam ferie a siedzę nad matmą, cieżkie życie maturzysty
27 sty 15:21
Frost: a aj ferie mam od początku lutego i będę czytał lektury żeby ten polski na 30% zdań, z próbnych
matur z matmy miałem ponad 80 a z fizyki 65+ więc bez tragedii ale w styczniu z matmy
zrobiłem więcej niż przez całe pół roku więc mam nadzieje, że wykręcę więcej
27 sty 15:26
natalka: ja to lektur nie czytam lece na streszczeniach i na probnej mialam 60% bez przypominania sobie
27 sty 15:53
Frost: a ja próbną ledwo zdałem ale to szczegół.
27 sty 16:40
Kacper:
Frost czasem pewność siebie może zwieść
27 sty 16:59
natalka: jak obliczyc punkty przecięcia z osiami OX i OY.?
27 sty 17:07
Frost: Wole być pewnym siebie, zawsze daje mi to lepszą motywacje

a punkty obliczasz podstawiając do prostej najpierw za x=0 potem za y=0
28 sty 06:59