działanie z potęgą
Mira: Jeśli do kwadratu pewnej liczby całkowitej dodamy tę liczbę, to otrzymamy 380. A ile otrzymamy,
gdy tę liczbe odejmiemy od jej kwadratu?
Wiem ,że wynikiem będzie 342. Ale jakie podać logiczne rozwiązanie?
23 lis 08:24
Nikka: mnie wyszły dwie możliwości ...
a2 + a = 380
a2 + a − 380 = 0
Δ=1521
√Δ = 39
a= −20 lub a = 19
a2 − a = (−20)2 +20 = 420
lub a2 − a = 192 −19 = 342
23 lis 08:47
Mira: Ja też tak myślałam, ale nauczyciel zasugerowal, że należy rozwiązać bez użycia delty.
23 lis 13:38
Nikka: to ciekawe, może dlatego padła tylko jedna odpowiedź... pomyślę
23 lis 14:10