granice
gość: Sprawdzi ktoś, czy dobrze?
27 sty 12:25
27 sty 13:00
gość: o kurde dzięki
27 sty 13:02
J:
| | (4+4tg216x)(1+64x2) | | 4*1 | | 1 | |
= lim |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
27 sty 13:16
gość: a czy zamiast wyliczać pochodnej z arctgx mogę go zamienić na (tgx)−1 i wyliczyć odwrotność
pochodnej z tgx
27 sty 13:19
J:
| | 1 | |
(tgx)−1 = |
| = ctgx ≠ arctgx |
| | tgx | |
27 sty 13:21
gość: aha dzięki
27 sty 13:27
gość: Tylko dalej nie wiem jak to podstawiłeś,bo jak ja podstawiam to wychodzi mi coś innego
27 sty 13:33
J:
drobna korekta ( ale bez wpływu na wynik)
(tg4x)' = (1+ tg
24x)*(4x)' = 4 + tg
24x
| | 1 | | 8 | |
(arctg8x)' = |
| *(8x)'= |
| |
| | 1 + (8x)2 | | 1 + 64x2 | |
27 sty 13:41
gość: | | | | 4x | | 1 | |
a mogę zrobić coś takiego |
| = |
| = |
| |
| | | | 8x | | 2 | |
27 sty 13:42
gość:
27 sty 13:46
gość: 
27 sty 13:58
gość: ?
27 sty 14:22
gość:
27 sty 15:06
john2: wygląda ok
27 sty 15:45