Wykresy.
5-latek:

Zadanie . Znajdz obrazy wykresow y=|x| iy=−|x| w symetrii S
y wzgledem osi y.
jaki warunek funkcyny stad wynika ?
czerwony to wykres y=−|x|
Wic tak: Obrazami wykresow tych funkcji wzgledem S
y beda te same wykresy
Ale jaki warunek funkcyjny stad wynika ?
27 sty 11:48
irena_1:
Obrazem wykresu funkcji f(x) w symetrii względem osi OY jest wykres funkcji f(−x)
Obrazem wykresu funkcji y=|x| jest wykres funkcji y=|−x|=|x|
Obrazem wykresu funkcji y=−|x| jest wykres funkcji y=−|−x|=−|x|
Wynika stąd, że są to funkcje parzyste
27 sty 12:17
irena_1: Czyli− dla każdego argumentu x f(x)=f(−x)
27 sty 12:18
5-latek: Bardzo dziekuje

Musialem isc do rodzicow dlatego teraz odpisuje Pozdrawiam
27 sty 13:50