całka
zbych: W jaki sposób to rozwiązać?
∫ (x2+x) cosx ?
dochodze do
∫ x2cosx + ∫ xcosx i teraz nie wiem jak, przez części?
wynik wychodzi mi :
x2 * sinx +2x cosx − 2 sinx + x sinx − sinx
da sie wynik zapisac jakos prościej?
27 sty 11:01
Dawid: Wynik jest prawie dobry tylko gdzieś cosx zgubiłaś
x2sinx+x sinx−2sinx+2xcosx+cosx+C
27 sty 11:06
Dawid: Prościej to
(x2+x−2)sinx+(2x+1)cosx+C
27 sty 11:09
zbych: zgubiłeś

Dzieki, ale nie mam pojecia gdzie
∫ x
2cosx + ∫ xcosx = x
sinx − 2(−xcosx − ∫−cosx) + ∫xcosx = x
2sinx + 2xcosx − 2sinx + ∫xcosx
= x
2sinx + 2xcosx − 2sinx + xsins − sinx
gdzie ma byc ten cosx?
robilem tak ze najpierw na czesci zrobilem jedna calke a pozniej druga, chyba ze tak nie mozna?
27 sty 11:12
Dawid: ∫x2cosxdx=...
u=x2 v'=cosx
u'=2x v=sinx
...=∫x2sinx−2∫xsinxdx=...
u=x v'=sinx
u'=1 v'=−cosx
...=∫x2sinx−2[−xcosx+∫cosxdx]=x2sinx+2xcosx−2sinx+C
∫xcosxdx=...
u=x v'=cosx
u'=1 v=sinx
...=xsinx−∫sinxdx=xsinx+cosx+C
∫(x2+x)cosx=x2sinx+2xcosx−2sinx+xsinx+cosx+C=x2sinx+2xcosx−2sinx+xsinx+cosx+C
27 sty 11:19
Dawid: Mi tak to wyszło i sorka za to zgubiłaś
27 sty 11:20
Dawid: Przy tej drugiej całce masz źle ∫xcosx= xsins − sinx
27 sty 11:26
zbych: ogarnalem!

Dzieki!
27 sty 11:35
Dawid: Spoko jak coś masz jeszcze to pisz
27 sty 11:36