macierze , bardzo prosze o pomoc
kwiatek: MACIERZE : dane sa odwzorowania f: M (3,3) → M(3,3)
a) f(x) = 3X− X2 + 5I
wyznaczyc f(A) dla A = | −1 0 1|
| 1 1−2|
| 0 3−1|
27 sty 10:58
zbych: det A = (−1)*1*(−1)+ 1 * 3 * 1 + 0 * 0 * 2 − 1 * 1 * 0 − 1 * 0 * (−1) − (−1) * 3 * (−2) = −2
f(−2) = 3*(−2) − (−2)2 + 5 = −5
jesli dobrze rozumiem ze chodzi o detA
27 sty 11:06
kwiatek: nie bardzo to rozumiem ,mogłabym prosic ,zebys wytłumaczyl ?
27 sty 11:10
Gray: Oblicz: 3A; następnie A2 i podstaw do wzoru funkcji f:
f(A)= 3A − A2 + 5I=...
Z czym masz problem?
27 sty 17:48
Polak: co to jest to I?
27 sty 16:14
Jack: " I " to macierz jednostkowa − na glownej przekatnej jedynki, pozostale elementy sa zerami
27 sty 16:38