geometria analityczna
spirner: Wykaż, że obrazem okręgu o: x
2+y
2−4x+6y+12=0 w przekształceniu P określonym wzorem
| | 1 | | 1 | |
P((x,y))=( |
| y+1, 2− |
| x), gdzie x,y∈R, jest okrąg. Zbadaj wzajemne położenie okręgu i |
| | 2 | | 2 | |
jego obrazu.
| | R | |
policzyłem ze jest to izometria R'= |
| |
| | 2 | |
i teraz nie wiem jak wyliczyc równanie tego 2 okregu
w odpowiedziach jest (x+0,5)
2+(y−1)
2=0,25
PW:
x
2−4x+
22+y
2+6y+
32 + 12 −
22−
32 = 0
(x−2)
2 + (y+3)
2 = 1
− to jest równanie okręgu, ma on środek S = (2, −3) i promień r = 1.
Przekształcenie okręgu za pomocą izometrii polega na znalezieniu obrazu środka (odległości nie
zmieniają się w izometrii, a więc obrazem jest okrąg o tym samym promieniu).
Sprawdź jeno, czy naprawdę jest to
izometria, czy pomyliłeś nazwy. Sam piszesz coś
takiego:
Domyślam się, że tym razem R oznacza promień okręgu, choć przed chwilą oznaczała zbiór liczb
rzeczywistych. Jeżeli promień (odległość) zmienia się, to jakaż tam izometria.