aa
Hugo: GRA Huga

//mozna gotowe odpalic jest w winrar
http://www.speedyshare.com/4sccm/gra.rar
wyłączyć antywirusa przed otwarciem

jak by nie dzialalo
OPIS: celem jest pokonać SESJONA potwora, bohater ma statystyki które moze zwiększać życie/siłe
.... po czym staje do bitwy.
#include <iostream>
#include <stdlib.h>
using namespace std;
class hero
{
public:
int sila;
int zycie;
int szybkosc;
int pancerz;
int wytrzymalosc;
void ustaw(int s, int z, int sz, int p )
{
sila = s;
zycie = z;
szybkosc = sz;
pancerz = p;
wytrzymalosc = zycie*pancerz;
}
void wypisz()
{
cout <<"Sila: "<<sila <<endl
<<"Zycie: "<<zycie<<endl
<<"Szybkosc: "<<szybkosc<<endl
<<"Pancerz: "<<pancerz<<endl;
}
};
void bitwa(hero& student, hero& monster,int & i)
{
int life = student.zycie;
while(student.wytrzymalosc>0 && monster.wytrzymalosc>0)
{
student.wytrzymalosc = (student.zycie*student.pancerz) − monster.sila;
student.zycie = student.wytrzymalosc/student.pancerz;
cout<<"twoje zycie: "<<student.zycie<<endl;
monster.wytrzymalosc = (monster.zycie*monster.pancerz) − student.sila;
monster.zycie = monster.wytrzymalosc/monster.pancerz;
cout<<"potwora zycie: "<<monster.zycie<<endl;
}
student.zycie = life;
if(student.zycie>monster.zycie)
{
cout<<"Pokonales potwora !"<<endl;
i=10;
}
else cout<<"Potwor cie pokonal"<<endl;
}
//wytrzymalosc = (zycie*pancerz) − sila
//zycie = wytrzymalosc/pancerz
//potwor statystyki sila = 20 zycie = 50 szybkosc = 1 pancerz = 10
int main()
{
hero student;
student.ustaw(4,20,1,2);
//student.wypisz();
hero monster;
monster.ustaw(20,50,1,4);
//monster.wypisz();
//bitwa(student, monster);
cout<<"Oto gra pokonaj potwora SESJONA"<<endl;
int a=0;
while(a<1)
{
cout<<endl;
cout<<"1 − bitwa" <<endl;
cout << "2 − idz na silownie" << endl;
cout<< "3 − idz zjesc cos" <<endl;
cout<<"4 − sprawdz staty"<<endl;
int i;
cout<<"Wyberam: ";
cin>>i;
switch( i )
{
case 1:
bitwa(student, monster,a);
break;
case 2:
cout<<"przypakowales i zwiekszyles sile o 11 !"<<endl;
student.sila = student.sila + 11;
break;
case 3:
cout<<"zjadles jabuko i zwiekszyles zycko o 22 !"<<endl;
student.zycie = student.zycie + 22;
break;
case 4:
student.wypisz();
break;
case 10:
a=a+11;
break;
default:
break;
}
}
system("pause");
return 0;
}
27 sty 09:46
Dziadek Mróz:
Hugo daj kod źródłowy na pastebin, bo wykonywałka Twoja mi nie śmiga
27 sty 09:50
Draghan: Oj, panie... Ale z targetem pan się mija.

Pana build na moim systemie nie działa.

Dobrze, że kod źródłowy dostępny on−line, to można się pobawić w kompilację.

Brakuje podstawowej funkcjonalności każdego programu − nie ma opcji "ZAKOŃCZ".

Ogólnie niezła robota.

Daję okejkę.
27 sty 09:59
Dziadek Mróz:
Ok mam, sformatowałem sobie co podałeś

Fajneee!

Dodaj tury, żeby było wiadomo ile zadałeś potworowi a ile potwór Tobie, najlepiej do wzoru
dodaj jakiś random ∊ (0, 1) i przez niego wymnóż, ewentualnie dodaj ekstra cios zabierający 2x
więcej życia.
27 sty 10:02
Draghan: I mógłbyś dodać czyszczenie ekranu, bo się robi nieczytelnie później.

Funkcja system("cls") z nagłówka <cstdlib>.
27 sty 10:02
Dziadek Mróz:
Grałeś w Pokemony?
W Pokemonach są moce i pokemon1 pokonuje mocą x innego pokemona2 który jest słaby na tą moc x.
27 sty 10:23
Draghan: Dziadku, spokojnie.

Powoli, Hugo dopiero zaczyna w gamedevie.
27 sty 10:26
Dziadek Mróz:
Ale to proste rzeczy są, zwykła funkcja, referencje ma ogarnięte, więc wystarczy ich użyć.
27 sty 10:37
Hugo: wybaczcie ze tu nie zaglądłem ale głowe miałem w Asemblerze ; napisalem dzis kolosa ...
zabraklo 10 pkt do zaliczenia −,− ALE

ze innym tez to mowi ze ponaciąga i dobra wiadomosc
jest taka ze nie którym brakuje 20 pkt wiec skoro mi 10 to powinno byc dobrze
28 sty 11:55
Hugo: znam pokemony nie grałem xd
co to pastebin ;−;
zmienilem potem kod, przez referencje przeslalem 'a' i gdy pokonywal potwora wychodzil z
potwora
28 sty 11:56
28 sty 11:57
28 sty 11:59
Dziadek Mróz:
No to korzystając z tego poradnika machnij te zadanka i jak zwykle daj te co nie wiesz tutaj:
http://collabedit.com/c5b62 Później będę wchodził i patrzył co zrobiłeś lub czego nie wiesz
28 sty 12:17
Hugo: do obracania wyrazów

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
string imie;
cin>>imie;
int dlugosc = imie.length();
for(int i=dlugosc−1; i>=0;i−−)
{
cout<< imie[i];
}
cout<<endl;
system("pause");
return 0;
}
28 sty 14:48
Hugo: Porażka na calej lini tylko 2 mi wyszlo ...
28 sty 15:40
28 sty 15:59
bezendu:
Dajcie coś fajnego do początków obiektówki ?
Przyjdzie mi napisać jakąś grę w drugim semestrze
28 sty 16:11
Dziadek Mróz:
Napisz Wielokąty. Klasa bazowa Wielokąt i klasy dziedziczące z Wielokąta, przeciążanie
operatorów strumieniowych >> i <<, funkcje zwracające obwody i pola wielokąta. Program Tworzy
listę/wektor wielokątów i tworzy dynamicznie różne wielokąty (trójkąty, prostokąty, kwadraty,
równoległoboki, romby, trapezy itd...)
28 sty 16:17
bezendu:
Mi nie chodziło o program tylko raczej o jakiś fajny kurs

Na razie jeszcze kalkulator piszę
28 sty 16:20
28 sty 17:31
Hugo: moglbym prosic o napisanie mi kilku programow

? bym od razu mógł je powkuwać
28 sty 21:50
52: bezendu powodzenia
28 sty 21:51
Hugo: 52 umiesz c++

?
28 sty 21:53
52: Coś ty ja nawet C nie umiem
28 sty 21:54