matematykaszkolna.pl
aa Hugo: GRA Huga //mozna gotowe odpalic jest w winrar http://www.speedyshare.com/4sccm/gra.rar wyłączyć antywirusa przed otwarciem jak by nie dzialalo OPIS: celem jest pokonać SESJONA potwora, bohater ma statystyki które moze zwiększać życie/siłe .... po czym staje do bitwy. #include <iostream> #include <stdlib.h> using namespace std; class hero { public: int sila; int zycie; int szybkosc; int pancerz; int wytrzymalosc; void ustaw(int s, int z, int sz, int p ) { sila = s; zycie = z; szybkosc = sz; pancerz = p; wytrzymalosc = zycie*pancerz; } void wypisz() { cout <<"Sila: "<<sila <<endl <<"Zycie: "<<zycie<<endl <<"Szybkosc: "<<szybkosc<<endl <<"Pancerz: "<<pancerz<<endl; } }; void bitwa(hero& student, hero& monster,int & i) { int life = student.zycie; while(student.wytrzymalosc>0 && monster.wytrzymalosc>0) { student.wytrzymalosc = (student.zycie*student.pancerz) − monster.sila; student.zycie = student.wytrzymalosc/student.pancerz; cout<<"twoje zycie: "<<student.zycie<<endl; monster.wytrzymalosc = (monster.zycie*monster.pancerz) − student.sila; monster.zycie = monster.wytrzymalosc/monster.pancerz; cout<<"potwora zycie: "<<monster.zycie<<endl; } student.zycie = life; if(student.zycie>monster.zycie) { cout<<"Pokonales potwora !"<<endl; i=10; } else cout<<"Potwor cie pokonal"<<endl; } //wytrzymalosc = (zycie*pancerz) − sila //zycie = wytrzymalosc/pancerz //potwor statystyki sila = 20 zycie = 50 szybkosc = 1 pancerz = 10 int main() { hero student; student.ustaw(4,20,1,2); //student.wypisz(); hero monster; monster.ustaw(20,50,1,4); //monster.wypisz(); //bitwa(student, monster); cout<<"Oto gra pokonaj potwora SESJONA"<<endl; int a=0; while(a<1) { cout<<endl; cout<<"1 − bitwa" <<endl; cout << "2 − idz na silownie" << endl; cout<< "3 − idz zjesc cos" <<endl; cout<<"4 − sprawdz staty"<<endl; int i; cout<<"Wyberam: "; cin>>i; switch( i ) { case 1: bitwa(student, monster,a); break; case 2: cout<<"przypakowales i zwiekszyles sile o 11 !"<<endl; student.sila = student.sila + 11; break; case 3: cout<<"zjadles jabuko i zwiekszyles zycko o 22 !"<<endl; student.zycie = student.zycie + 22; break; case 4: student.wypisz(); break; case 10: a=a+11; break; default: break; } } system("pause"); return 0; }
27 sty 09:46
Dziadek Mróz: Hugo daj kod źródłowy na pastebin, bo wykonywałka Twoja mi nie śmiga
27 sty 09:50
Draghan: Oj, panie... Ale z targetem pan się mija. Pana build na moim systemie nie działa. Dobrze, że kod źródłowy dostępny on−line, to można się pobawić w kompilację. Brakuje podstawowej funkcjonalności każdego programu − nie ma opcji "ZAKOŃCZ". Ogólnie niezła robota. emotka Daję okejkę. emotka emotka
27 sty 09:59
Dziadek Mróz: Ok mam, sformatowałem sobie co podałeś Fajneee! emotka Dodaj tury, żeby było wiadomo ile zadałeś potworowi a ile potwór Tobie, najlepiej do wzoru dodaj jakiś random ∊ (0, 1) i przez niego wymnóż, ewentualnie dodaj ekstra cios zabierający 2x więcej życia.
27 sty 10:02
Draghan: I mógłbyś dodać czyszczenie ekranu, bo się robi nieczytelnie później. Funkcja system("cls") z nagłówka <cstdlib>.
27 sty 10:02
Dziadek Mróz: Grałeś w Pokemony? W Pokemonach są moce i pokemon1 pokonuje mocą x innego pokemona2 który jest słaby na tą moc x.
27 sty 10:23
Draghan: Dziadku, spokojnie. emotka Powoli, Hugo dopiero zaczyna w gamedevie.
27 sty 10:26
Dziadek Mróz: Ale to proste rzeczy są, zwykła funkcja, referencje ma ogarnięte, więc wystarczy ich użyć.
27 sty 10:37
Hugo: wybaczcie ze tu nie zaglądłem ale głowe miałem w Asemblerze ; napisalem dzis kolosa ... zabraklo 10 pkt do zaliczenia −,− ALE ze innym tez to mowi ze ponaciąga i dobra wiadomosc jest taka ze nie którym brakuje 20 pkt wiec skoro mi 10 to powinno byc dobrze
28 sty 11:55
Hugo: znam pokemony nie grałem xd co to pastebin ;−; zmienilem potem kod, przez referencje przeslalem 'a' i gdy pokonywal potwora wychodzil z potwora
28 sty 11:56
Hugo: Jutro kolokwium z C++ stringi + przesylanie do txt + moze struktury przesylanie do txt mam od Dziadek Mróż wiec dziekuje co do stringów to nie jestem pewny czy coś kiedys nie robilismy http://home.agh.edu.pl/~msitko/Dydaktyka/2014-2015/PodstawyInf/IS_GR06_GR08_Zajecia10.pdf
28 sty 11:57
Hugo: od Mirosława Zalety jest swietne ze stringów : P https://www.youtube.com/watch?v=ZGtdSv7Ktt4
28 sty 11:59
Dziadek Mróz: No to korzystając z tego poradnika machnij te zadanka i jak zwykle daj te co nie wiesz tutaj: http://collabedit.com/c5b62 Później będę wchodził i patrzył co zrobiłeś lub czego nie wiesz emotka
28 sty 12:17
Hugo: do obracania wyrazów emotka #include <iostream> using namespace std; int main() { string imie; cin>>imie; int dlugosc = imie.length(); for(int i=dlugosc−1; i>=0;i−−) { cout<< imie[i]; } cout<<endl; system("pause"); return 0; }
28 sty 14:48
Hugo: Porażka na calej lini tylko 2 mi wyszlo ...
28 sty 15:40
28 sty 15:59
bezendu: Dajcie coś fajnego do początków obiektówki ? Przyjdzie mi napisać jakąś grę w drugim semestrze
28 sty 16:11
Dziadek Mróz: Napisz Wielokąty. Klasa bazowa Wielokąt i klasy dziedziczące z Wielokąta, przeciążanie operatorów strumieniowych >> i <<, funkcje zwracające obwody i pola wielokąta. Program Tworzy listę/wektor wielokątów i tworzy dynamicznie różne wielokąty (trójkąty, prostokąty, kwadraty, równoległoboki, romby, trapezy itd...)
28 sty 16:17
bezendu: Mi nie chodziło o program tylko raczej o jakiś fajny kurs Na razie jeszcze kalkulator piszę
28 sty 16:20
Draghan: Jak zawsze polecam http://xion.org.pl/productions/texts/coding/megatutorial/ , chociaż już są nowe ficzerki języka. Ale podstaw się nauczysz. emotka
28 sty 17:31
Hugo: moglbym prosic o napisanie mi kilku programowemotka? bym od razu mógł je powkuwać
28 sty 21:50
52: bezendu powodzenia emotka
28 sty 21:51
Hugo: 52 umiesz c++emotka?
28 sty 21:53
52: Coś ty ja nawet C nie umiem
28 sty 21:54