przebieg zmienności funkcji okresowej
john2: Przebieg zmienności funkcji okresowych.
Pytanie: Jak zapisać przedziały w pierwszym wierszu
tabeli?
Weźmy funkcję y = sinx
y' = cosx
| | π | | π | |
y' > 0 dla x ∊ (− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
y' < 0 dla x ∊( |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | π | |
maksimum lokalne ( |
| + 2kπ, 1) |
| | 2 | |
| | 3π | |
minimum lokalne ( |
| + 2kπ, −1) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
Funkcja rośnie w przedziale x ∊ (− |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
Funkcja rośnie w przedziale x ∊( |
| + 2kπ, |
| + 2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
y'' = −sinx
y'' = 0 dla x = kπ
y'' > 0 dla x ∊ (π + 2kπ, 2π + 2kπ)
y'' < 0 dla x ∊ (0 + 2kπ, π + 2kπ)
więc:
punkt przegięcia (kπ, 0)
funkcja ma kształt ∪ dla x ∊ (π + 2kπ, 2π + 2kπ)
funkcja ma kształt ∩ dla dla x ∊ (0 + 2kπ, π + 2kπ)
27 sty 07:13
john2: Czy tak może wyglądać tabela?
x |...| −π/2| .... | 0 | .... | π/2 |... | π | ... | 3π/2 | .... | 2π | ... |5π/2|...
y''| + | + | + | 0 | − | − | − | 0 | + | + | + | 0 | − | − |−
y'| − | 0 | + | + | + | 0 | − | − | − | 0 | + | + | + | 0 | −
y|∪↘| MIN|∪↗| PP |∩↗| MAX|∩↘ |PP|∪↘| MIN | ∪↗|PP |∩↗| MAX|∩↘
−1 0 1 0 −1 0 1
27 sty 09:50
john2: Albo jeszcze taki pomysł na te przedziały, uwzględniający całą dziedzinę:
| | π | | 3π | |
x | 0 + 2kπ | ... | |
| + 2kπ | ... | π + 2kπ | ... | |
| + 2kπ | ... | 2π + 2kπ | |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 16:02
john2: Ktoś może już wie?
13 maj 09:13
J:
Druga wersja prawidłowa , gdyż opisuje całą dziedzinę
13 maj 10:08
john2: Ok. Dzięki.
13 maj 10:33
daras: deja vu ?
13 maj 12:24