Działania na ułamkach algebraicznych
Yates: | | x3+2x2−2x−1 | | x2+3x+1 | |
1) Jak skrócić wyrażenie |
| aby po otrzymać |
| ? |
| | (x+1)(x−1) | | x+1 | |
2) Wykonaj działania:
| x−1 | | x3−1 | | 1 | | 2−x | |
| * |
| * (1+ |
| − 2) : |
| |
| x2+x+1 | | x2√2−√2 | | x−1 | | √2 | |
Matematyka rozszerzona, 2 liceum
Z góry dziękuję
26 sty 22:52
Eve: x3−1 rozpisać, ze środkowych wyrazów 2x przed nawias
26 sty 22:59
Yates: | | (x−1)(x2+x+1)2x(x−1) | |
Wychodzi mi: |
| |
| | (x+1)(x−1) | |
| (x−1)(2x3+2x2+2x) | |
| |
| (x+1)(x−1) | |
| | 2x3+2x2+2x | |
Po skróceniu: |
| |
| | (x+1) | |
| | x(2x2+2x+2) | |
Jeszcze x przed nawias: |
| |
| | (x+1) | |
I nie wychodzi mi poprawny wynik? Gdzie robię błąd?
26 sty 23:06
pigor: ..., zad.1) ponieważ
x
3+2x
2−2x−1=x^^3−x
2+3x
2−3x+x−1=x
2(x−1)+3x(x−1)+1(x−1)=
= (x−1)(x
2+3x+1) to jeśli tylko x≠ −1 i x≠1 :
| x3+2x2−2x−1 | | (x−1) (x2+3x+1) | | x2+3x+1 | |
| = |
| = |
| . ..  |
| (x+1)(x−1) | | (x+1)(x−1) | | x+1 | |
a więc należy skrócić przez (x−1)
26 sty 23:41