tryg
adam:

należy
obliczyć
pole
równoległoboku ABC i trapezu EFGH
Na razie tylko działałem na funkcjach tryg. i niczego nie liczyłem, także nie wiem od czego
zacząć,
1.mam wzór redukcyjny , aby policzyć kąt ostry z tego
sin(180− α) = sinα
sin135=sin(180−45) = sin45
i co dalej?
26 sty 22:30
Eve: jeśli <B=1350, to <A=450
masz dane boki i kąt między nimi, każdy czworokąt można podzielić na 2 trójkąty
26 sty 22:32
gość: podstaw do wzoru na pole równoległoboku P=absinα
26 sty 22:32
adam:

?
26 sty 22:34
adam: @gość, ale które to α, to 135, czy 45?
26 sty 22:34
Eve: 22.32 patrz co pisałam
26 sty 22:35
gość: możesz 45. tak jak napisałeś sin135=sin45
26 sty 22:36
adam: @Eve
mam kąt 45 , ale (180−45)/wyjdzie mi po przecinku, ale bedzie to tr, równoramienny?
26 sty 22:38
adam: (180−45)/2
26 sty 22:38
Eve:

a to sie nie tak liczy?
P=absinα
26 sty 22:40
adam: @Eve, to wiem, bo gościu tak napisał, po prostu szukałem innego sposobu
26 sty 22:40
Eve: po co? to najprostszy
26 sty 22:41
26 sty 22:45
Eve:
26 sty 22:48
adam:

b) jak to policzyć, jakaś wskazówka
26 sty 22:49
Eve: EH=6
26 sty 22:51
adam: czy tak
26 sty 22:52
Eve:

b=x
√3
a pamiętasz cos takiego?
26 sty 22:55
Eve: twój sposób tez jest dobry
26 sty 22:56