potęgowanie z ułamkiem!
polly: Nie wiem jak zabrać się za ułamek w potędze. Treść zadania brzmi : napisz w postaci jednej
potęgi lub pierwiastka:
9 * (1/3)3/4 * (1/27)−1/2 * 9−3/2 * √81
Wiem, z jakiego wzoru należy skorzystać w przypadku potęgi ujemnej ( zamienić licznik z
mianownikiem,a potęga ''straci'' minus ). Ale co zrobić z ułamkiem ? Dziękuję za pomoc z góry!
23 lis 00:38
AROB: pomogę
23 lis 00:42
polly: dziękuję

czekam z niecierpliwością.
23 lis 00:44
Godzio: | | 1 | | 1 | |
32*3−3* |
| * 332*3−3*32=3−2+32* |
| =
|
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )0,5 * |
| =( |
| )0,5 coś takiego chyba |
| | 3 | | 4 | | 48 | |
23 lis 00:46
Godzio: a tam przypadkiem nie jest
23 lis 00:48
Godzio:
to wtedy tak chyba
3
2*3
−34*3
32*3
−3*3
2=3
74
23 lis 00:50
polly: Zgadza się. Tak tam jest. A nie wynika to z mojego zapisu? To mój debiut na tej stronie,
dlatego rozumiem, że mogłam to nieprofesjonalnie zapisać. Słownie: jedna trzecia do potęgi
trzy czwarte razy jedna dwudziestasiódma do potęgi minus jedna druga... Zgadza się?
23 lis 00:54
23 lis 00:56
polly: Faktycznie, dostosuję się. Czyli rozwiązaniem jest ta druga opcja ?
Dziękuję.
23 lis 00:57
AROB: | | 1 | | 1 | |
9* ( |
| )34 * ( |
| )−12 * 9−32 * √81 = |
| | 3 | | 27 | |
= 3
2 * 3
−34 * (3
−3)
−12 * (3
2)
−32 *
√34 =
= 3
2 * 3
−34 * 3
32 * 3
−3 * 3
42 =
= 3
2−34+64−3+2 = 3
1+34 = 3
74
23 lis 00:59
Godzio: tak ale poczekamy na AROB bo ona zrobi napewno dobrze a upewnić się nie zaszkodzi
23 lis 00:59
Godzio: i akurat dobrze
23 lis 00:59
AROB: Godzio, proszę, abyś pisał,że przystępujesz do zadania. Szkoda naszego nocnego czasu.
23 lis 01:00
Godzio: dobra, zapominam ciągle o tym
23 lis 01:01
polly: Matematyczny laik dziękuje za zadanie i nie zajmuje więcej czasu rozwiązującym.
23 lis 01:02