Na zajęciach podobne przykłady robiliśmy z tw. La' Granga, ale nie wiem czy tu też można to
zastosować?
Udowodnienia to najtrudniejsze zadania dla mnie bardzo prosiłabym o pomoc.
26 sty 22:03
Gray: Dla x=0 mam równość. Weźmy więc dowolne x>0 oraz niech f(t)=arctg(t+1) dla t∊[0,x].
Z tw. Lagrange'a:
f(x)−f(0)
= f'(c), dla pewnego c∊(0,x).
x−0
Zatem:
arctg(x+1) − arctg1
1
=
,
x
1+(1+c)2
1
ale
≤1, więc otrzymujemy:
1+(1+c)2
arctg(x+1) − π/4
≤1 ⇒ arctg(1+x)≤x+π/4, dla dowolnego x>0.
x
Podstawiając za x → x2 (jest OK, bo x2≥0) mamy:
arctg(1+x2)≤x2+π/4