qwerty
całka: ∫8x−5/(2x
2+2x+5) dx jak się do tego zabrać?
26 sty 21:37
Dawid: Rozkład na ułamki proste
26 sty 21:38
Dawid: Czekaj pomyłka moja

Przekształć może licznik tak aby jego cześć składników była równa
pochodnej mianownika
26 sty 21:39
Dawid: Pochodnia licznika to
4x+4
Więc w liczniku 2(4x+4)−13
26 sty 21:40
całka: Nie umiem.... nie zalicze.... może jest jakiś inny sposób? Da się jakoś zwinąć ten nawias
26 sty 21:45
Dawid: Czego nie umiesz

?
Z mianownikiem nic nie zrobisz .
Więc liczysz sobie na boku pochodną mianownika
M'=4x+2 (mój błąd powyżej)
Teraz mianownik czyli 8x−5 strasz się przedstawić wykorzystując (4x+2)
Zatem 2*(4x+2)=8x+4, a mamy mieć −5 więc musimy odjąć −9.
Więc 2(4x+2)−9=8x−5
I otrzymujemy całkę
| | 2(4x+2)−9 | | (4x+2)−9 | |
∫ |
| dx=2∫ |
| dx |
| | 2x2+2x+5 | | 2x2+2x+5 | |
26 sty 21:49
Dawid: i rozbijasz na dwie całki
26 sty 21:50
całka: Dzięki wielkie
26 sty 21:53
Dawid: Jak coś to pisz
26 sty 21:53