pochodne
Olcia: mam pytanie odnośnie pochodnych, bo wiem na przykład jak obliczyć pochodną z f(x)=x4 bo to
będzie f'(x)=3x3, a jak obliczyć f(x)=5√x
22 lis 23:53
Eta:
f(x)=5√x= x1/5
22 lis 23:56
Basia:
(x
4)'=4x
3
(
5√x)' = (x
15)' =
15*x
15−1 =
15*x
−45 =
22 lis 23:57
Olcia: mój błąd, wiedziałam, że w tym pierwszym 4

w ogóle to dzięki za odpowiedź

ale nie rozumie w tym drugim co się dzieje z tym minusem przy
45
a pochodna z
√11 to jest
12√11 ?
i tak samo czy pochodna z x
3√x to jest
133√x2
23 lis 00:15
Bogdan:
jeśli y = √11, to pochodna y' = 0
23 lis 00:21
Olcia: aha, bo to stała jest, rzeczywiście będzie zero, dzięki

a w tym drugim przypadku ?
23 lis 00:24
Bogdan:
| | 4 | | 4 | |
y = x3√x ⇒ y = x4/3, y' = |
| x1/3 = |
| 3√x |
| | 3 | | 3 | |
23 lis 00:35