Dowód z logarytmami
maciejjjj: | | a | | 1 | |
Udowodnij, że jeżeli log√ab( |
| )=− |
| , to logab=2 |
| | b | | 2 | |
26 sty 21:28
Eve: zamień lewą strone na loga
26 sty 21:42
pigor: .., przy odpowiednich założeniach
co do logarytmów :
log
√ab (
ab) = −
12 ⇒ (ab)
−14=
ab /
−4 ⇔
⇔ ab = b
4a
−4 /* a
4b
−1 ⇔ a
5 = b
3 ⇒ log
aa
5 = log
ab
3 ⇔
⇔ 5log
aa = log
ab
3 ⇔ 3log
ab = 5 ⇔
logab =53
gdzieś błąd

popełniłem, albo może coś źle przepisałeś
26 sty 21:50
Eta:
taka równość nie zachodzi! ( zad. źle przepisane
26 sty 21:54
maciejjjj: | | 1 | | 2 | |
kurcze, faktycznie... zamiast − |
| ma być − |
| |
| | 2 | | 3 | |
26 sty 22:05