Bryły obrotowe i wielościany.
Adrian : 1. BRYŁY OBROTOWE:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoramienny o kącie rozwarcia między ramionami 60
stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka, wiedząc, że jego objętość jest równa 36.
2. WIELOŚCIANY:
Wyznacz długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 2 cm i
wysokości trzykrotnie większej. Wyznacz sinus kąta jaki tworzy ta przekątna z krawędzią boczną
graniastosłupa.
26 sty 21:16
Eve:

l=2r, h = r
√3
do wzoru z tym
26 sty 21:19
Eve:

d=2
√2
α z funkcji
26 sty 21:22
Frost:

P
c=πr(r+l)
108=πr
2H
l=2r
Wylicz r i wstaw do
P
c=πr(r+l)=3*πr
2
26 sty 21:23