Uprość wyrażenie
okoloco: Witam ponownie proszę o podpowiedź w uproszczeniu wyrażenia.
√[2x+2√(2x−1)]−√[2x−2√(2x−1)]
26 sty 21:02
Madi: Madi: nie jestem pewna czy to o to ci chodzilo ale mozna zrobic tak:x=
√[2x+2√(2x−1)]−√[2x−2√(2x−1) wedy x2=2x+2√(2x−1) +2x−2√(2x−1)−
2√(2x+2√(2x−1))(2x−2√(2x−1))=4x−4√1−x2 po uzgodnieniu i x=√4x−4√(1−x2). Takie
przekształcenie mozemy zrobic poniewaz wiemy ze x≥0 (przyjżyj się dzialaniu− przy odjeciu obu
skladnikow na pewno powstanie liczna dodatnia lub rowna 0), dlatego nie musimy korzystac z
wlasnosci √x2=IxI
26 sty 21:29