matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
graica ciągu
klaudia:
lim(1−
1
3
)
n
22 lis 23:46
klaudia:
tzn lim(1−
3
n
)
n
pomylilo mi sie
22 lis 23:53
Basia:
lim(1−
1
n
)
n
= e
−1
3
1
(1−
)
n
= (1−
)
n
n
n
3
podstawiasz t=
n
3
→+
∞
n=3t
1
= (1−
1
t
)
3t
= [ (1−
1
t
)
t
]
3
→ (e
−1
)
3
= e
−3
=
e
3
23 lis 00:01