jednokładność
orzech: jednokładność:
1. odcinek A1B1 jest obrazem odcinka AB w jednokładności o środku O(0,0) i skali k. Wyznacz
współrzędne środka E odcinka A1B1, jeśli:
a) A(−20,6), B(10,4); k=3
2. odcinek A1B1 jest obrazem odcinka AB w jednokładności J o rodku w punkcie S(−2, −1) i
skali k. Wyznacz współrzędne końców odcinka A1B1, jeśli:
a) A(10,−6), B(−1, 4) k= −5
z góry dziękuję za pomoc, męczę tę jednokładność a i tak mi nic nie wychodzi; jeśli ktoś zna
jakiś dobry "poradnik", gdzie mogę cokolwiek się dowiedzieć o tejże, to proszę o podanie
linka, ja nie mogę nic konkretnego znaleźć, a na lekcji się nie skupialiśmy zbytnio na
jednokładności(tylko pół lekcji na ten temat...), a rozszerzona matura, jak to rozszerzona −
może się wszystko na niej pojawić.
26 sty 20:51
Eve: 1. znajdź środek AB
26 sty 20:53
orzech: śrAB: (−5,5), teraz muszę przemnożyć to przez k=3?
26 sty 21:00
Mila:
a) S=(0,0)
A(−20,6), B(10,4)
k=3
środek AB:
| | −20+10 | | 6+4 | |
P=(xs,ys)= |
| , |
| )=(−5,5) |
| | 2 | | 2 | |
J
3O(P)=P'
P'(x,y)=(3*(−5),3*5)=(−15,15)
26 sty 21:00
Eve: w jednokładności zalezność masz taką P(x,y)→→k→→P'(kx,ky), ale tylko o środku (0,0)
26 sty 21:02
orzech: ok dzięki, z drugim też już dałem sobie radę, ale nadal nic nie łapię, robię to tylko
podstawiając pod wzory
26 sty 21:09
Eve: bo na tym to polega, jednokładność to powiększanie lub pomniejszanie
w zależności od skali
nie było w gimnazjum?
26 sty 21:11
Mila:
b) Tu bardziej problem skomplikowany.
Korzystamy z definicji jednokladności.
S(−2, −1) −środek jednokładności:
k=−5 skala jednokładności.
A(10,−6), B(−1, 4)
SA1→=k*SA→⇔
SA→=[10+2,−6+1]=[12,−5]
SA1→=[x+2,y+1]
[x+2,y+1]=−5*[12,−5]
x+2=−60
y+1=25
x=−62
y=24
A1=(−62,24
W podobny sposób oblicz wsp. B1
26 sty 21:12
orzech: może i było, ale nawet jeśli, to niewiele pamiętam x)
myślę, że powinniśmy więcej czasu poświęcić na to też w liceum, a nie zrobić 2 zadanka z
podręcznika i po 20 minutach przejść na inny temat. pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie
tego na maturze.. mimo wszystko jeszcze spróbuję coś o tym poczytać.
pzdr.
26 sty 21:14
orzech: dzięki Mila za rozpisanie po kolei co i jak, widzę już trochę więcej co skąd i dlaczego
26 sty 21:16
Mila:
Punkty są takie, że trudno tu na forum zilustrować, w przypadku mniejszych wsp. narysuję w
układzie, to zrozumiesz.
26 sty 21:30
orzech: chwilę mi się zeszło, musiałem zrobić inhalację

Mila, w takim razie:
b)
A(0,6), B(−4,0), k=3; S(−2,−1)
→
SA=[2,7]
→
SA
1=[x+2,y+1]
x+2=6 ⇒ x=4
y+1=21 ⇒y=20
→
A
1(4,20)
→
SB=[−2,1]
→
SB
1=[x+2,y+1]
x+2=−6 ⇒ x=−8
y+1=3 ⇒ y=2
B
1(−8,2)
proszę w takim razie o to rozrysowanie w układzie, bo na razie umiem jedynie podstawić do
schematu x)
26 sty 21:50
Eve: zapomniałes o skali
SA1=k*SA
[x+2,y+1]=3*[2,7]
26 sty 21:54
orzech: Eve, uwzględniłem skalę, jednak w pamięci już obliczyłem 3*2 i 3*7
26 sty 21:57
Eve: fakt, nie zauwazyłam

to juz rozumiesz?
26 sty 21:59
Eve:

k=3
P(1,1)
P'(3,3)
k=−1
P"=(−1,−1)
26 sty 22:02
orzech: częściowo; podstawy jednokładności chyba już zaczynam rozumieć, zagłębię się zatem zaraz w
zadania bardziej zaawansowane x)
a jeszcze pytanie − czy chcąc przedstawić to na układzie współrzędnych, powinienem użyć do tego
cyrkla? w jaki sposób to zrobić?
26 sty 22:03
Mila:

Przykro mi ale w tej skali nie dam rady.
niech A=(2,1)
S=(−2,−1),
k=3
SA
→=[4,2]
SA'
→[x+2,y+1]=3*[4,2]=[12, 6]
x+2=12
y+1=6
x=10
y=5
A'=(10,5)
26 sty 22:05
Eve: zdecydowanie tak, odległosci odkładasz ZAWSZE OD ŚRODKA JEDNOKŁADNOŚCI
wejdź na stronę matmagwiazdy.pl i poszukaj tam jednokładności, gościu jest rewelecyjny
26 sty 22:06
orzech: ok, dziękuję Eve i Mila, poczytam, pooglądam i porozwiązuję jeszcze zadania, i mam nadzieję, że
jednak to opanuję − w razie dalszych problemów, zgłoszę się ponownie x)
dzięki jeszcze raz.
26 sty 22:08
Eve: 
na tej stronie łopatologicznie ci powie jak to jest z nią
26 sty 22:12
Agantkaaa: Oblicz wartość wyrażenia jeśli wiadomo że a+b=1 i ab=−6
(a−1)(b−1) ; (a+4) (b+4) ; (a−5) (b−5)
23 gru 19:08