odcinki wyznaczone przez punkt stycznosci
lama: W trapez ABCD wpisano okrąg o promieniu równym 12. Ramię BC tegoż trapezu ma długość 25. Jakie
długości mają odcinki wyznaczone na ramieniu BC przez punkt styczności S ?
22 lis 23:42
Godzio:

25=a+b
25
2−24
2 = (a−b)
2
49=(a−b)
2
a−b=7
25=a+b
7=a−b −> a=7+b
25=7+2b
18=2b
b=9
7=a−9
a=16
22 lis 23:53
Bogdan:

Albo korzystamy z faktu, że trójkąt BCS jest prostokątny i wówczas: r
2 = ab.
Rozwiązujemy układ równań przy założeniach: a > 0 i b > 0:
a + b = 25 i 144 = ab
23 lis 00:11
Godzio: zawsze tak jesr że odcinki łączące końce dłuższego ramienia trapezu z środkiem okręgu wpisanego
w ten trapez tworzą kąt prosty ?
23 lis 00:13
Bogdan:

Każdego ramienia, nie tylko dłuższego, o ile okrąg jest wpisany w trapez.
23 lis 00:18