ciąg
matma: lim (√x2+5x−x)
x−−>oo
26 sty 20:21
Marcin: Mnóż przez "sprzężenie".
26 sty 20:22
matma: czyli podstawę i górę mnożyć przez to samo tylko z + zamiast − pomiędzy pierwiastkiem ,a x?
26 sty 20:27
Janek191:
Skorzystaj z wzoru
26 sty 20:28
matma: nie mógłby ktoś tego zrobić?
26 sty 20:38
Janek191:
| | x2 + 5 x − x2 | | 5 x | |
f(x) = √x2 + 5 x − x = |
| = |
| = |
| | √x2 + 5 x + x | | √x2+ 5 x + x | |
więc
| | 5 | | 5 | |
lim f(x) = |
| = |
| = 2,5 |
| | √1 + 0 + 1 | | 2 | |
x→
∞
28 sty 07:22